Unde-au dispărut migranții?

Notă: Această serie de articole a fost scrisă acum un an, pentru cristoiublog.ro. Dar pentru că le consider la fel de actuale, noi aflându-ne perpetuu într-un ochi de furtună care traversează oceanul, ajunge în Europa și mătură tot ceea ce găsește slab și fără rădăcini puternice, am hotărât să le încarc și pe unbazarnumitviata.ro. „Uraganele” sunt permanente, factorii generatori aceeași, indiferent de epocă și anul înscris în calendar, doar numele lui este altul; „Virusul x,y sau z”, „Pericolul terorist/ rusesc/ chinezesc/ etc”, „Încălzirea globală”. Sau cum era o vorbă în popor „Aceeași Mărie cu altă pălărie”. Adică aceeași care induc pericolul și-l întrețin, doar numele este altul.

A treia parte

Precizare: Acest text a fost preluat de nenumărate bloguri și reviste fără a se fi menționat sursa, și anume cristoiublog.ro, unde a fost prima dată publicat și, evident, fără a mi se cere acordul. Textul a fost rupt de contextul în care a fost scris. Numele autorului, adică al meu, a fost trecut pe unele bloguri fără nicio altă mențiune, pe altele nu a fost trecut deloc. Acest link este doar un exemplu.

https://www.art-emis.ro/jurnalistica/unde-au-disparut-migrantii

 

De când a început Pandemia în Europa, tot ceea ce ni s-a mai arătat în media au fost doar străzi pustii, delfini fericiți în canalele Veneției, oameni în balcoane cântând, copii desenând curcubeie și vedete îndemnând „Stai în casă, dacă îți pasă!” ca unică soluție salvatoare din prăpăd.
În acest context, îmi permit să mă întreb cu privire la un aspect pe care nu l-am găsit nicăieri abordat în mod public și nici chiar „pe la colțuri”.
Am destule vizite minunate în Franța, din 2004 și până în 2018, considerând-o țara copilăriei mele deoarece am crescut cu poveștile lui Dumas, Balzac, Zévaco. Dar Franța are mai multe fețe; cea pentru turistul obișnuit ( Parisul cu Tour Eiffel, Notre Dame, Nisa, Cannes, Bordeaux, Chamonix-Mont-Blanc), cea pentru turistul pasionat ( și aici vorbim de regiuni Provance, Occitania, Bretagnia, Normandia) și cea pentru cel însoțit de un om al locului. De fiecare dată am avut șansa să fac parte din cea de-a treia categorie, reușind să am acces astfel și în zone nefrecventabile pentru turiști, zone despre care intenționez să povestesc aici.
Încă din 2005 (iar în 2018 situația era din ce în ce mai gravă) în Marsilia nu puteai ieși decât între anumite ore, în grup organizat și pe trasee foarte bine delimitate. În acest oraș erau cartiere întregi în care poliția intra doar cu mașina blidată și pistoalele automate în mână, fără să îndrăznească să facă o razie pe jos din cauza magrebienilor și migranților sirieni. În Toulouse, un oraș superb, cum ieșeai din zona turistică riscai să îți cadă o chiuvetă în cap, aruncată de la etaj.
În 2018, când am fost ultima dată plecată în Normandia, am văzut diverse situații.
În Ouistreham (una din zonele debarcării aliaților în iunie 1944, o comună foarte elegantă prin arhitectură și localnici) dormeau pe jos, în rondurile cu flori, zeci de migranți. La bancă, dacă aveai nevoie să mergi, trebuia programare strictă și dacă nu erai în fața ușilor în secunda în care se deschideau mai prindeai programare peste o lună. Valoarea caselor scăzuse de la câteva sute de mii de euro la câteva zeci de mii, localnicii ajungând, aproape disperați, să vândă. În Calais situația era asemănătoare. Marea Britanie prefera să plătească milioane de euro Franței doar să nu dea drumul feriboturilor cu migranți. În cazul în care aceștia mai scăpau, amenzile plătite de Franța erau copleșitoare.
În Cabourg (o stațiune balneară superbă- loc preferat de Marcel Proust-în mare vogă din perioada Belle Epoque și până între cele două războaie mondiale), migranții intrau în mare îmbrăcați, își făceau nevoile în văzul tuturor, apoi se spălau și își schimbau hainele public.
Acestea sunt doar câteva exemple. Nu povestesc despre Paris și taberele de la periferie văzute din tren spre Versailles. Nu povestesc despre jandarmii omorâți cu bestialitate în diverse regiuni.
Sufocarea francezilor, în 2018, era aproape de apogeu, de aceea și revoltele din 2019. Niciunul dintre migranți nu dorea angajarea. Cine e prost să muncească pe 1200 de euro când poate sta pe 800, plus toate beneficiile și reducerile de taxe și impozite acordate celor cu mulți copii?
În Germania nebunia cu migranții, băgați cu forța pe gâtul populației, era de asemenea ajunsă spre paroxism (violuri, crime pe care autoritățile nu aveau voie să le investigheze în cazul în care agresorul era migrant sau dintre cei proaspăt făcuți cetățeni). În Suedia, familii întregi asasinate de către cei pe care îi primiseră în gazdă.
După cum se vede, contextul politicii mondiale fiind unul aberant în corectitudinea politică, problemele în Europa au devenit grave și aproape de război civil. Autoritățile au ajuns a fi acuzate că nu își protejează poporul, autorități care prin vocea onor doamnei Cancelar deschiseseră porțile larg pentru orice fugar. Acesta fiind contextul, marile puteri nu puteau recunoaște și închide o situație decât să se pună împotriva tocmai a ceea ce susținuseră până atunci, și mai susțin în mod public, încă.
Aceste fiind doar câte aspecte din viața reală, neturistică, am eu dreptul să mă întreb dacă nu cumva toată acestă Pandemie nu este valul pe care marii lideri s-au urcat pentru a stopa migrația, a trimite clanurile de infractori pe la casele lor și a limita expunerea propriilor cetățeni la agresiunile neamurilor invadatoare? Cum se face că fix în momentul în care Marea Britanie vaccina într-o veselie și euforie a apărut noua tulpină închizându-se Pasul-Calais, despre a cărui situație am povestit mai sus?
Din martie 2020, în nicio postare, în niciun reportaj nu am mai văzut picior de cerșetor sau migrant prin orașele Europei, doar străzi goale, curate, pustiu…
Nu contest Pandemia. Nu contest vaccinul și Big Farma. Dar nu cumva povestea cu vaccinul și tratementul care vine/ nu vine este tocmai pentru a tăia aripile migranților? Tot acest joc de închidem- deschidem este făcut pentru a menține o situație (lockdown-ul), pentru a rezolva o alta mult mai gravă și mai spinoasă dar pe care de comun acord ne prefacem cu toții că nu există?
Eu doar mă întreb…

VA URMA

Notă de final (adăugată astăzi 4.02.2022). După doi ani de restricții aberante, doar pentru un „orb” în ale minții și Spiritului, nu este clar că totul are, în fapt, legătură exact cu limitarea capacității noastre de deplasare, cu îngrădirea libertăților, ca într-un final, fiecare să stea la „scara lui”. Săracii cu săracii și bogații cât mai liberi și neîngrădiți.

Articolul original https://www.cristoiublog.ro/uragan-asupra-europei-unde-au-disparut-migrantii/

Mai multe despre cartea care mi-a inspirat titlul puteți găsi aici https://unbazarnumitviata.ro/printre-cartile-mele-uragan-asupra-europei-vintila-corbul-si-eugen-burada/

0 comentarii
21 aprecieri
Articolul anterior: Ignorând orice evidențăArticolul următor: Teorii și fapte

Articole similare

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ți-a plăcut articolul?

Te poți abona ca să primești prin email articolele viitoare:

Loading
Despre mine

Sunt Smărăndița. De profesie medic stomatolog. Dincolo de asta, sunt un om care a ales să cunoască și să înțeleagă ieșind din limitările cărților de specialitate; pentru că fiecare om este unic și are propria sale cale spre echilibru și vindecare. Scrisul și fotografia fac parte din Calea mea. Calea dumneavoastră așteaptă să fie descoperită, și poate textele mele vă vor folosi drept indicii.

Află mai multe
Articole recente
Primește prin email articolele noi
Loading