Cartea săptămânii „CUVINTELE unui MARE ROMÂN” -fragmente din discursuri 1914-1927 ION I.C. BRĂTIANU

Fiecare carte ce îți aduce un răspuns, o informație, care îți alină Sufletul sau îți îmbogățește Spiritul, îți lărgește orizontul minții și al cunoașterii, care te învață sau educă devine un „Curs de Dezvoltare Personală”. Biografii, reportaje, povești de iubire sau istorice, experiența de viață a unor profesioniști sau chiar niște manuale din diverse domenii ale științei pot deveni, în momentul potrivit, lumina de care aveai nevoie în găsirea unor răspunsuri necesare.

— Smărăndița Păcuraru

Am ales prezentarea acestei cărți motivată fiind de vremurile tulburi sociale și politice pe care le parcurgem. Mai mult, lipsa de viziune, asumare și onestitate a celor care ne conduc, fac din această Țară o corabie ce plutește în derivă. Guvernanții se laudă cu „mărețele realizări” și trăiesc pe social-media în filmulețe siropoase și de un romantism gen Bollywood, în timp ce situația reală este un hău de proporții, mascat de ceața inconștienților care aplaudă pe mulți bani.

Oamenii politici ai zilei sunt aliniați și alienați, în acord cu noua formă de cultură care se instaurează peste lume. O cultură monstruoasă în care a fi Bărbat este o rușine. Astfel dispar una câte una toate calitățile masculine: Adevăr, Asumare, Voință, Acțiune. Cartea creionează un portret despre ceea ce înseamnă a fi Bărbat și mai ales Om de Stat! O carte de avut, de citit și memorat nu doar pentru cei care au aspirații politicianiste, dar și pentru alegătorul/ votantul de rând, pentru că și acesta trebuie să știe ce așteptări să aibă de la cel care are pretenția de a îi cere votul. Din aceste motive, este o carte care, așa cum spune și Maestrul Ion Cristoiu, trebuie scoasă din întunericul uitării și care ar fi nedrept „să rămână în mormânt pentru totdeauna”.

Ea face parte dintr-o colecție de cărți redescoperite de Ion Cristoiu. Marele merit al Maestrului Cristoiu, dincolo de determinarea dumnealui de a găsi și publica astfel de cărți, este acela de a nu lăsa să moară aceste fărâme de conștiință profund românească, de identitate umană și de apartenență la acest spațiu numit Țară. Și a ține aprinsă o speranță. Dacă din neamul acesta s-au ridicat astfel de Oameni și Bărbați, poate că și noi cei de azi mai avem o șansă. Mică. Dar o mai avem…

Inițial, cartea a fost tipărită după moartea lui Ionel Brătianu, la Editura Ramuri din Craiova, autorii alegând fragmente semnificative pentru imaginea unui politician de excepție în Istoria României, fragmente ce alcătuiesc un tablou al viziunii despre lume și viață, devenit ulterior Program de viață și activitate.
Îmi permit expunerea unora dintre acestea tocmai pentru a vă stârni curiozitatea și a vă motiva să o citiți.

„Multe feluri de slăbiciuni sunt primejdioase pentru un om politic. Dar tot Bismarck a dat o definiție, pe care o găsesc capitală. El zicea : „Ca să cunoști adevărata valoare a unui om, să scazi din facultățile sale vanitatea și să vezi ce rămâne”. Cu alte cuvinte, cu cât vanitatea este mai mare, cu atât valoarea lui rămâne mai mică.”

 Dar din păcate, pe omul politic român modern fix vanitatea este cea care-l caracterizează și care-i motivează acțiunile. Este suficientă o privire peste o pagină de socializare publică că ai senzația că toți strigă precum Coana Chirița :„Ura! Ura! M-am agiuns isprăvniceasă!”. Asta fără să luăm în calcul toată presa prea-plătită pentru osanale.

„Chezășia esențială a situației internaționale a unui stat e sănătoasa lui stare internă. Lucrând pentru organizarea și dezvoltarea acestei stări, contribuim totdeauna la realizarea unei bune politici externe”.

 Starea internă se îndreaptă în pași grăbiți spre falimentul multor ramuri economice, acompaniată de uriașele și deșănțatele împrumuturi la bănci externe. Doar la aceste aspecte au lucrat onorații guvernanți cel puțin în ultimii 2 ani.

„Mă gândesc că politica cea mare nu o fac, în chestiuni de asemenea ordin, aceia care cred că sunt cei mai înțelepți, ci o fac aceia care sunt cu mult suflet și cu mai multă credință.”

 Din păcate, omul modern proaspăt devenit Politician, cum s-a înrolat în haită spre devorarea ciolanului exact de Suflet și de orice formă Credință spirituală și morală se leapădă, mai ceva decât Petru de Iisus.

„Forța partidelor politice, ca și a oștirilor, e constituită, în primul rând, prin moralul lor. Cu un moral scăzut, nu poți să vezi o oștire biruitoare, cu un moral scăzut, nu poți să faci o organizație sănătoasă de partid. Partidul nostru (notă: Liberal) își are autoritatea morală în sufletul său, în capitalul pe care l-a dobândit prin munca și inima sa. Dar un partid, ca și unei oștiri, nu-i este destul să aibă numai oameni, trebuie să aibă și o organizare puternică. În lupta politică și socială, ca și în armată, nu e destul să ai intenții frumoase, trebuie să ajungi la realizări, trebuie coordonate forțele într-un organism unit, înțelept și sănătos.”

…departe este calea Liberală contemporană, de tot ceea ce și-a dorit întemeietorul ei.

„Fiecare țară își are rost în lume după puterea și munca celor care locuiesc într-însa. Fi-vom oameni de muncă, oameni care să-și înțeleagă interesul lor și al țării lor, atunci statul nostru va avea și respectul, și dragostea celor din afară.”

 Statul nostru sub conducere liberală își alunga cetățenii în plină Pandemie și Stare de Urgență la cules de sparanghel printre străini. Statul nostru, sub o altă guvernare liberală își alunga intelectualii, tot printre străini. Statul nostru și-a transformat cetățenii în servitorii ieftini ai Lumii bogate, conducătorii fiind de asemenea umili și aserviți Înaltelor Porți.

Ion I. C. Brătianu- 20.08.1864- 24.11.1927
– Președinte al Partidului Național liberal, de 5 ori Președinte al Consiliului de Miniștri, Ministru de Interne, Ministru al Apărării Naționale și Ministru al Afacerilor Externe
– A jucat un rol important în Marea Unire din 1918, dar și în timpul Primului Război Mondial

Notă: Cartea a fost tipărită la Editura Mediafax în anul 2019

0 comentarii
7 aprecieri
Articolul anterior: Schimbarea SchimbărilorArticolul următor: O realitate ignorată

Articole similare

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ți-a plăcut articolul?

Te poți abona ca să primești prin email articolele viitoare:

Loading
Despre mine

Sunt Smărăndița. De profesie medic stomatolog. Dincolo de asta, sunt un om care a ales să cunoască și să înțeleagă ieșind din limitările cărților de specialitate; pentru că fiecare om este unic și are propria sale cale spre echilibru și vindecare. Scrisul și fotografia fac parte din Calea mea. Calea dumneavoastră așteaptă să fie descoperită, și poate textele mele vă vor folosi drept indicii.

Află mai multe
Articole recente
Primește prin email articolele noi
Loading