Medelenii- o poveste din copilărie

Undeva, pe malul Prutului se găsește locul magic al poveștilor copilăriei scrise de Ionel Teodoreanu. Satul este în prezent rupt, de-o graniță, în două țări. O parte intră în componența comunei Petrești- raionul Ungheni, Republica Moldova, cealaltă parte, situată pe malul drept al Prutului, intră în componența comunei Golăești- județul Iași, România.
Medelenii au o istorie îndelungată (prima atestare documentară fiind la 14 octombrie 1490, într-un hrisov de pe timpul lui Ștefan cel Mare) și însângerată (când în dimineața zilei de 22 iunie 1940 au devenit tir de artilerie, chiar în primele zile de război).
În 1933 școala din Medeleni situată pe malul stâng al Prutului aduna în bănci 102 dintre cei 186 de copii în vârstă de 5-16 ani.
În imagini se poate vedea Prutul, școala la care a învățat Ionel Teodoreanu, portocalul plantat de familia Teodoreanu în curtea școlii precum și biserica situată în spatele vechii școli; școală ce este lăsată în uitare și paragină.
Dar, dincolo de toate, în acest loc merită să pășești măcar odată în viață. Este ca și cum ai trece într-o altă lume, dintr-un alt veac. Mai ales, dacă te nimerești drumeț într-un asfințit al unei zile toride de sfârșit de august. Iar dacă mai porți și într-un colț de suflet povestea Olguței, Monicăi și a lui Dănuț, crâmpei luminos al copilăriei, experiența în sine poate deveni… pur și simplu, MAGICĂ!

0 comentarii
32 aprecieri
Articolul anterior: Viața trăită în clișeeArticolul următor: Anotimpurile Miclăușenilor- Aprilie

Articole similare

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ți-a plăcut articolul?

Te poți abona ca să primești prin email articolele viitoare:

Loading
Despre mine

Sunt Smărăndița. De profesie medic stomatolog. Dincolo de asta, sunt un om care a ales să cunoască și să înțeleagă ieșind din limitările cărților de specialitate; pentru că fiecare om este unic și are propria sale cale spre echilibru și vindecare. Scrisul și fotografia fac parte din Calea mea. Calea dumneavoastră așteaptă să fie descoperită, și poate textele mele vă vor folosi drept indicii.

Află mai multe
Articole recente
Primește prin email articolele noi
Loading